
6 yleisintä virhettä, kun pitäisi kirjoittaa käyttäjäystävällisesti
Olet asiantuntija omalla alallasi. Haluat tuoda esiin osaamisesi käyttäjäystävällisesti. Kirjoitat pitkähkön tekstin lempiaiheestasi, jonka jälkeen annat tekstin esilukuun työkaverillesi/ystävällesi/puolisollesi ja odotat, että hän julistaa sen upeaksi kokonaisuudeksi. Kaikki julkaisemasi tieteelliset artikkelit ovat aina saaneet tiedeyhteisöltä ylistystä. Apusi kuitenkin alkaa kysyä kysymyksiä sinulle täysin itsestään selvistä asioista. Miten hän ei nyt tuota ymmärtänyt?
Päätin tässä artikkelissa kertoa, miten sisällöistä saa helposti käyttäjäystävällistä ja mitkä ovat yleisimmät virheet, joita kirjoittaja tekee. Rakennan päivittäin useammalle asiakkaalle monipuolisesti sisältöjä. Sisällöt vaihtelevat sosiaalisen median sisällöistä aina artikkelikokokonaisuuksiin verkkosivuille. Mukaan mahtuu myös maksetun mainonnan suunnittelua ja toteuttamista. Työni on varsin monipuolista. En myöskään keskity tekemään töitä vain arkkitehdeille tai remonttifirmoille, vaan teen sisältöjä varsin laaja-alaisesti. Se on ehkä joillekin ajatuksena kauhistus, mutta minulle se on se sokeri, kinuskikakku monine kerroksineen. Alkuaikoina lähdin vain tekemään sisältöjä. Nykyään teen taustatyöt todella tarkasti ennen kuin aloitan mitään uuden asiakkaani kanssa. Ota siis näistä virheistä opiksesi ja ajattele, miten voisit tehdä seuraavassa tekstissäsi asiat toisin.
6 yleisintä virhettä
1# Sisältö jää avaamatta: Joskus on hyvä avata ja selostaa, mitä tarkoitat käyttämälläsi tieteellisellä tai ammatillisella termillä. Vaikka termi voi sinusta tuntua tavalliselta ja ymmärrettävältä, jäykkä virallinen ilmaisu voi jäädä ymmärtämättä asiasta tietämättömältä. Kun ymmärrys häviää, viesti ei mene perille. Muista siis selostaa ja aukaista termit aina esimerkein.
2# Tekstistä puuttuu ydinsanoma: Nostan koulutuksissani esiin yhden asian dilemman. Lähden liikkeelle tekstiviestien historiasta. Kun minä olin nuori, tekstiviestin lähetys maksoi. Yhteen viestiin (160 merkkiä) piti mahduttaa koko sanoma. Sisältö piti tarkkaan miettiä, mikä on olennaista ja tärkeää. Viesti piti siis rakentaa lyhyesti ja ytimekkäästi. Tuo ajattelu auttaa nykyäänkin. Ennen tekstin kirjoittamista, pohdi, mikä on tekstin ydinsanoma ja lähde kirjoittamaan sen ympärille sisältö. Mitä vastaanottajan tulee tietää, että asia ymmärretään?
3# Tekstillä ei ole punaista lankaa: Kun tekstiä tuotetaan, osien sidonta yhteen voi joskus unohtua. Kaikissa teksteissä tulisi olla selkeä runko, joka kokoaa yhteen sisällön. Varsinkin opastavissa teksteissä olisi hyvä lähteä aina liikkeelle kertoen yleisestä yksityiskohtiin. Lopuksi teksti pitäisi koostaa yhteen lopetuskappaleen muodossa. Hyvä muistisääntö on: aion kertoa, kerron ja kerroin.
4# Kirjoitusvirheet vaikeuttavat ymmärtämistä: Tämä on sanomattakin selvää, kun #punakynäpaholainen kirjoittaa opastusta ja kertoo huomioistaan. Yhdyssanavirheet ovat pahoja. Niitä ihmiset seuraavat ehkä turhankin usein. Minusta vielä tärkeämpää olisi seurata tekstin jaksotusta. Siinä pääroolin ottavat pilkut, pisteet sekä välit. Ota käteesi kirja tai lehti läheltäsi. Lue valitsemasi noin kappaleen mittainen teksti läpi robottimaisesti ja nopeasti ääneen. Lue se uudelleen ääneen, mutta tällä kertaa rytmitä hengityksesi välimerkkien sekä välien mukaan. Tunsitko eroa?
5# Teksti ei anna vastausta: Lupasit tekstillä avata jonkin asian, mutta tekstisi päättyykin vain uusiin kysymyksiin. Tekstin tulisi aina vastata otsikkoaan. Jos kerrot päivänkakkaroista, kerro niistä ja unohda auringonkukat sekä ruusut. Varmista aina, että täytät lukijoidesi tarpeet.
6# Sisältö on liian pitkä: Nykyaikana tekstien pitää olla napakoita. Sitä tehostaa tekstien suunnittelu, koska silloin teksti ei lähde ns. “porsimaan”. Haluamme usein lisätä vielä yhden jutun ja vielä yhden jutun. Tämä yleensä lihottaa tekstiä entisestään. Jos tekstistä tulee mielestäsi liian pitkä, pohdi, voisitko lyhentää tai jaksottaa sitä niin, että se ei tuntuisi pitkältä. Väliotsikoinnit, tekstin muuttaminen listaukseksi tai tekstin pilkkominen useammaksi auttavat vähentämään piinaavaa pituutta.

Blogitekstin kirjoitti monitaitoinen digimarkkinoinnin asiantuntija
Henna Eklund | Punakynäpaholainen
Moniosaajat ovat tulevaisuutta. Olen sisällöntuottaja, copywriter sekä suunnittelija. Olen yritysviestinnän moniosaaja ja ”ikiharjoittelija”. Nälkäni oppia lisää ei lopu koskaan. Työni puolesta tutustun ja tarkkailen yritysten tapaa hoitaa viestintä ja markkinointi. Avaan huomioitani blogiartikkeleissani.
Haluatko kysyä jotain? Kaipaatko tukea? Ota yhteyttä ja keskustellaan - henna@nextlevel.fi tai 050 536 2381!
Haluatko tehdä yhteistyötä? Olen aina avoin sellaiselle.