
Mitkä ovat 6 vaikutusvallan periaatetta?
Ihmisiin vaikuttamisen psykologiasta on kirjoitettu monia kirjoja ja aihetta on tutkittu laajasti. Erityisesti myyjiä tietysti kutkuttaa ajatus siitä, että olisi olemassa Graalin malja, jonka avulla asiakkaat avaisivat lompakkonsa ja suorastaan ilosta kirkuen ojentaisivat rahansa myyjälle.
Yksittäistä Graalin maljaa tai Viisasten kiveä ei mahda olla olemassa. Lähimmäksi sitä taitaa päästä Robert B. Cialdinin kirjoittaman “Vaikutusvalta - suostuttelun psykologia” -teoksen kuusi yleispätevää vaikutusvallan periaatetta. Näitä vaikutusvallan periaatteita voi käyttää hyväksi myynnissä ja markkinoinnissa. (Alkuperäinen teos on Cialdini PhD, Robert B.. Influence: The Psychology of Persuasion). Seuraavaksi avaan esimerkein, mitä konkreettisesti ne tarkoittavat ja miten voit hyödyntää niitä myyntityössä.
Periaate 1: Vastavuoroisuus
Tämä on Cialdinin kuudesta vaikutusvallan periaatteesta ehkä useimmin käytetty ja laajasti tunnettu. Jos saat lahjan, syntyy sinulle hyvin todennäköisesti sisäinen tarve antaa vastalahja. Tämä ei vaadi materiaalista lahjontaa, vaan vastavuoroisuuden valuuttana voivat toimia myös palvelukset ja julkinen kehuminen. Monet myyjät osaavat hyödyntää tätä periaatetta varsin hyvin, ja siksi tarjolla onkin “ilmaisia” lounaita, erilaisia lahjoja sekä ilmaisia kokeiluja tai maistiaisia tuotteista. Cialdini itseasiassa toteaa, että vaikka ymmärrämme lahjojen olevan vaikuttamista, vastalahjan antamisen tunne herää usein siitä huolimatta. Muista siis jouluna antaa lahjoja asiakkaillesi!
Periaate 2: Sitouttaminen ja johdonmukaisuus
Aika moni ihminen haluaa pitää lupauksensa. Jos sitoudumme johonkin, tulee meille sisäinen ristiriita pyristellä sitoumuksesta irti. Samoin käy, jos olemme toimineet aiemmin tietyllä tavalla, haluamme toimia johdonmukaisesti samalla tavalla myös tulevaisuudessa. Harva muu kuin heikko poliitikko tykkää muuttaa mielipidettään jatkuvasti sen mukaan, mitä äänestäjät häneltä himoavat.
Myynnissä tätä periaatetta voi soveltaa monella tavalla. Suoraviivaisin tapa on ottaa tietoisesti käyttöön ns. mikrosuostumukset, jolloin asiakasta kuljetetaan pienillä kysymyksillä eteenpäin kohti kauppaa. Tämä ei ole manipulointia, vaan asiakas kyllä sanoo heti alussa, jos tuotteesi ei kiinnosta. Toinen tapa hyödyntää tätä periaatetta ovat ns. mikrositouttamiset. Nämä ovat pieniä asiakkaalta pyydettyjä suostumisia ostopolun varrella. Nämä voivat olla mitä tahansa pieniä asioita, joihin asiakas suostuu. Esimerkkejä ovat seuraavan tapaamisen sopiminen, lupa antaa tarjous, tietojen pyytäminen tarjousta varten, tarjousesittelyyn suostuminen ja tarjouksen sisällön sopivuuden vahvistaminen. Kokeilepa: Kysy asiakkaalta “Onko tarjouksen sisältö sinun mielestäsi sopiva?” Jos asiakas vastaa, että on, hän on askeleen lähempänä kauppaa.
Periaate 3: Sosiaalinen paine
“Jo 10 000 onnellista käyttäjää.” “Tätä naapurisikin käyttää.” “Yhteensä 1000 arvostelua, keskiarvo 4.8÷5.” Kuulostaako tutulta? Ihmisen aivoissa on tarve kuulua yhteisöön ja se määrittää meidän käyttäytymistämme yllättävän paljon. Meidän on paljon helpompi tehdä samoin kuin muutkin tekevät. Tämä ajatus on synnyttänyt vaikuttajamarkkinoinnin eli ostetaan sitä samaa kuin se kuuluisa “someinfluensseri” tai “tubettaja”. Lisäksi ostamme usein niitä tuotteita, jotka saavat hyviä arvosteluja tai jotka ovat yleisesti suosittuja. Sama ilmiö näkyy esimerkiksi vaaleissa, kun vaalit voittaneen puolueen suosio nousee gallupeissa vaalien jälkeen usein aika paljonkin.
Tätä periaatetta voi hyödyntää myynnissä monellakin tavalla. Yksi yleisimmin käytetty tapa on referenssien hyödyntäminen. Jos voit esittää asiakkaalle, että olet ratkaissut monen asiakkaan kanssa samankaltaisen vastaavan ongelman, syntyy tästä luontaista luottamusta ja jälleen kaupan syntyminen on todennäköisempää. Myös verkkokaupoissa on nerokkaita ratkaisuja tämän periaatteen hyödyntämiseksi, joista yksi ilmeisimmistä on tuotteiden lajittelu suosituimmuusjärjestykseen. Kun muutkin tätä ostavat, niin miksi en minäkin.
Periaate 4: Pitäminen
Meillä ihmisillä on taipumus suostua sellaisten ihmisten pyyntöihin, joista pidämme. Pohdipa tilannetta: Jos joku pyytää sinua antamaan omaa aikaasi esim. talkoisiin, niin annatko mieluummin aikaasi sille mukavalle ystävälle vai inhottavalle taloyhtiön “naapurostovahdille”? Mikä sitten saa meidät pitämään toisesta ihmisestä? Cialdini käsittelee kirjassaan perinpohjin syyt sille, että pidämme samanlaisista ihmisistä kuin mitä itse olemme. Pidämme niistä ihmisistä, jotka antavat meille positiivista huomiota ja ovat kohteliaita meille. Pidämme jopa sellaisista ihmisistä, jotka imartelevat tietoisesti meitä ja joiden tiedämme imartelevan meitä. Huomio on ihmisen valuuttaa ihan samalla tavalla kuin koirankin. Koira nauttii rapsutuksesta ja ihmisen läheisyydestä.
Myynnissä ja liikeneuvotteluissa tämä periaate tarkoittaa sitä, että myyjänä sinun kannattaa saada asiakasehdokas pitämään sinusta. Tutustuminen, small talk ja yhteisten asioiden löytäminen ennen varsinaista neuvottelua auttaa. Aiheesta olisi paljonkin sanottavaa ja annan tässä yhden vinkin. Koeta löytää jokin yhteinen tekijä itsesi ja neuvottelun toisen osapuolen kanssa. Onko teillä molemmilla koira? Hyvä. Onko molemmilla sukua Haukiputaalla? Hyvä. Oletteko molemmat käyneet Alpeilla? Hyvä. Ymmärtänet pointin.
Periaate 5: Auktoriteetti
Ihmiset tottelevat auktoriteetiksi kokemansa ihmisten neuvoja, ohjeita ja käskyjä. Tämä voi tarkoittaa mitä tahansa armeijan sotilasarvoista työpaikan hierarkiaan ja opettajiin. Mielenkiintoisin koe aiheesta on professori Stanley Milgramin tottelevaisuuskoe. Kyseessä on nykystandardien mukaan epäeettinen koetilanne, joka toteutettiin Yalen yliopiston psykologian laitoksella 1960-luvulla. Siinä mitattiin osallistujien halukkuutta totella auktoriteettiasemassa olevan henkilön antamia käskyjä, vaikka ne olisivat epämoraalisia ja epäinhimillisiä. Koehenkilöitä kehotettiin antamaan vaarallisiksi uskomiaan sähköiskuja toiselle ihmiselle. Suuri osa koehenkilöistä suostuikin tähän, mikä on tulkittu auktoriteetin voiman osoitukseksi.
Myyjän ei kannata täräyttää sähköiskuja asiakkaisiin, jos et ole myymässä sähköaitaa eläimille ja haluat demonstroida aidan tehokkuutta. Sen sijaan myyjän kannattaa vedota omaan asiantuntija-asemaan ja osoittaa tilanteessa olevansa asiantuntija alallaan - se tekee myyjästä auktoriteetin, johon on helpompi luottaa.
Periaate 6: Niukkuus
“Erikoistarjous! Vain sinulle! Vain tunnin ajan! Laskuri nettisivulla tikittää! Meneekö tilaisuus ohi?!?!” Kuulostaako tutulta? Ei ihme, sillä tämä on vastavuoroisuuden lisäksi yleisin myyntikikka. On fakta, että niukat asiat ovat arvokkaampia. Luuletko, että timantit sisältävät jotain sellaista, mikä tekee niiden kantajasta Teräsmiehiä? Tai Teräsnaisia? Tai noh, timanttihan on vain hiiltä, joten ei se niin erikoista ole. Miksi timantit ovat kalliita? Siksi, että ne ovat harvinaisia. Niiden arvo perustuu puhtaaseen spekulaatioon ja ulkoiseen arvostukseen, ei sisäiseen hienouteen.
Tämä viimeinen vaikutusvallan periaate on sellainen, joka voi kostautua. Niukkuus pitää esittää asiallisesti eikä painostaa mahdollista asiakasta ostamaan FOMOn (FOMO = Fear of Missing Out) vallassa. Myyjän kannattaa antaa tarjoukselle aikaraja tai kertoa rehellisesti niukkuudesta. Niukkuus toimii, kun sille on rehelliset perusteet.

Blogitekstin kirjoitti yrityskouluttaja ja tuotteistaja
Petri Eklund
Pirtaani ei sovi spesialistin rooli, missä opettelen yhden kapean alueen todella hyvin ja unohdan loput. Tärkein arvoni on uteliaisuus ja sen johdattamana olenkin saanut paljon osaamista yritysmaailmasta, erityisesti myynnin, tuotteistamisen ja yrittäjyyden kannalta.
Pyrin tuomaan erilaisia huomioitani yrityselämästä kirjoituksissani. Olen aina avoin yhteistyölle!
Ota yhteyttä! petri@nextlevel.fi tai 050 591 7778